Speculaaspoppenloop Joppe wederom groot succes

De Sint en zijn veegpieten heten iedereen welkom ondersteund met hippe sinterklaasliedjes. Dit jaar had de Sint 3 van zijn sportiefste pieten meegenomen: kanaripiet, wortelpiet en appelpiet. Uitgedost in mooi gekleurde pakken zorgden zij met hun dansjes en het uitdelen van pepernoten voor stralende gezichten.

’s Morgens in alle vroegte, in donker was het al een drukte van belang bij de inschrijving in de café de Zevensprong, Joppe. Uiteindelijk telde de organisatie 350 deelnemers waarvan circa 50% jeugd. Veel ouders liepen mee of moedigden hun kinderen aan. Ook Eligant (de opvolger van Baudartius en Stedelijk) was met circa 30 enthousiaste lopers goed vertegenwoordigd. Een uitdaging om in 2020 alle scholen in Zutphen en Warnsveld te prikkelen om ook mee te doen. Ook de krasse knarren waren goed vertegenwoordigd in zowel de wandel, nordic walking, maar ook op de korte renafstanden met veel 70’ers en zelfs een aantal 80+ met bekende gezichten, waaronder de initiatiefnemer van het eerste uur, Aart Steylen. Een mooie mix van jong en ouder wat elkaar tijdens het lopen stimuleerde. Een bewijs dat veel bewegen helpt, jong geleerd, oud gedaan!

Enthousiast bewegend begeleiden de pieten met de Sint de warming up van de deelnemers. Hoewel de eerste lopers nog in het pikkedonker starten, kwam de zon al snel door de bomen. Na de start in het mistige ochtendlicht kwam de winterzon al snel door de kale bomen en werd het met de begeleiding van Sint en zijn lenige pieten voor zowel lopers als toeschouwers een bijzondere belevenis.

Na het startschot van de Sint renden de pieten voortdurend over het parcours om de deelnemers op te peppen en springend over de finish te halen. Bij de finish kreeg iedereen als beloning een heerlijke speculaaspop van de bakkerij de Driekant, waarna men zich kon bijwarmen in het café.

Bijna was het nog misgegaan met de Sint. Hij was zijn mijter, staf en boek in alle haast vergeten. Gelukkig zijn er dan jonge, slimme pieten, met een goed geheugen die op de valreep checken dat er niets wordt vergeten.

De Mila groep van Hanzesport kijkt terug op een zeer geslaagde speculaaspoppen loop.

Fotograaf Hans Dijk heeft vele foto’s gemaakt van de loop.