Running Center City Hanzeloop

maandag 2 juni 2025

Op zondag 2 juni 2024 organiseert Atletiekvereniging Hanzesport de Running Center City Hanzeloop Zutphen. De start is op de Zaadmarkt in het centrum van Zutphen. Na het verlaten van het mooie, historische centrum gaat het parcours grotendeels over verharde fietspaden met prachtige uitzichten over de IJssel en door de vele parken rondom de stad.

Voor de jeugd is er een jeugdloop over 1000 meter in het centrum van Zutphen. Ook deze loop gaat over één ronde. Er wordt gelopen in 4 leeftijdscategorieën. Zie hiervoor onder “Uitslagen en prijzen”.

Running Center, aan de Groenmarkt 25 in Zutphen, is hoofdsponsor van deze loop.

Programma:
11.00 uur  5 km  De Driekant – recreatieloop individueel
11.00 uur  5 km  bedrijvenloop
11.00 uur  10 km individueel
11.00 uur  10 km COOPS ROUWELER – bedrijvenloop
13.00 uur  1 km    Dikkertje Dap Kinderopvang – Jeugdloop

Vragen? Stuur een e-mail naar: wegwedstrijden@hanzesport.nl 

 

Zonder vrijwilligers geen evenement

Dankzij de inzet van onze vrijwilligers, kunnen wij de City Hanzeloop dit jaar weer organiseren. Maar er is nog altijd een tekort aan vrijwilligers. Wil je onze deelnemers en jezelf een leuke dag bezorgen? Je leert nieuwe mensen kennen, wordt goed verzorgd en krijgt ook nog eens een hoop waardering. Meld je aan via wegwedstrijden@hanzesport.nl

03-06-2024

De Running Center City Hanzeloop ligt alweer achter ons. Samen met een kernteam en 60 vrijwilligers heb ik dit evenement kunnen organiseren onder de vleugels van AV Hanzesport.

Ik kijk terug op een mooi evenement met perfect loopweer. Het belangrijkste doel van die dag is dat alle deelnemers kunnen genieten van het hardlopen in de binnenstad van Zutphen, langs de jachthaven, over de dijk langs de IJssel en door parkjes. En zij uiteindelijk veilig over de finishlijn komen. En dat is gelukt. Dit jaar was geen EHBO-inzet nodig.

Er deden 1000 hardlopers mee waaronder 117 kinderen tot 13 jaar en 3 framerunners. Elke deelnemer loopt zijn eigen wedstrijd en heeft zijn eigen verhaal. Het is mooi om af en toe wat van die verhalen te kunnen ophalen tijdens zo’n dag. Zo sprak ik een aantal jongens, die elke dag strijden tegen hun verslaving (alcohol en drugs). Hardlopen is voor hen een manier om nuchter en clean te blijven. (Run to be sober). Respect. Ik zag ze finishen en dat raakte me. En dan Sebastiaan Horselenberg, die als eerste over de lijn kwam op de 5 km. Jaren geleden liep hij als pupil mee bij de jeugdloop en trainde bij AV Hanzesport. Tegenwoordig studeert en traint hij in de Verenigde Staten en was even terug in zijn ‘hometown’. Datzelfde gold voor Nienke Flipse, de eerste vrouw op de 10 km. Ook zij startte bij AV Hanzesport als 5-jarige en is nu een student en woont elders in het land. Mooi om te zien dat de liefde voor het hardlopen (en voor Zutphen en dit evenement) is gebleven. En dan de atleten, die voor het eerst hun 5- of 10 km hebben uitgelopen. Zij hebben gisteren hun persoonlijke record gevestigd en we hopen hen volgend jaar weer te zien. Uitslagen zijn te vinden op www.uitslagen.nl en op onze website.

Zowel de jongens van Run to be sober als Sebastiaan en Nienke werden aangemoedigd door hun (trotse) ouders. Dit waren zeker niet de enige toeschouwers, ondanks het vervroegde tijdstip. Al hoorde ik dat een aantal ook arriveerden na afloop van het evenement en hadden gemist dat de starttijden vervroegd waren.

Overall: Ik ben tevreden over het vervroegen van de starttijd, de gezamenlijke start van de 5- en 10 km en het ophalen van de startnummers bij onze hoofdsponsor Running Center Zutphen. Het was een beetje spannend hoe onze wijzigingen gingen uitpakken – en op wat kleine puntjes na, hebben we denk ik het raamwerk voor volgend jaar gezet. Uiteraard gaan we dit nog evalueren.

Geen evenement zonder vrijwilligers. Reden om ze af en toe in het zonnetje te zetten. Dit keer hebben Wim en Lisebel (de voorfietsers) voor hun trouwe inzet een prachtige bos bloemen ontvangen (sponsor Horta). Ik kijk uit naar volgend jaar. Doe je dan ook mee? Als deelnemers of als vrijwilliger?

Petra (wedstrijdorganisator).

01-06-2024
Het is bijna zover…
De weersverwachting is perfect loopweer.

Je startbewijs kun je vanaf 09.30 ophalen bij Running Center, Groenmarkt 25 in Zutphen. We zoeken op startnummer, dus heb deze paraat. Let op! Alle startnummers voor de 5 en 10 km zijn verkocht. Dus hiervoor is er geen na-inschrijving. Voor de 1 km jeugdloop kan nog wel ingeschreven worden.

Parkeren van auto’s is beperkt op de Zaadmarkt. Achter het station is een grote parkeergarage.
Fietsen kun je bewaakt kwijt op het station.
Startvak: ingang snelle lopers vanaf Pelikaanstrast, ingang gemiddelde lopers (tussen 10-12 km/uur) via Drogenapsteeg, ingang rustig lopers via Proosdijsteeg.
Let op: 5 km slaat op de dijk linksaf en 10 km gaat rechtdoor.
We hebben 1 verzorgingspost bij de tunnel onder Laan naar Eme. Dit is voor beide afstanden ongeveer op de helft van de route.
Wijziging 10 km route t.o.v. vorig jaar: vanaf fietspad parallel aan de snelweg gaat de route langs de Laak voor de bruggetje ipv erna. Dit fietspad blijf je volgen tot de verzorgingspost. De Laak is dus aan de rechterzijde voor de lopers. Er staat een parkoerwachter bij het bruggetje.
De route-afstanden zijn een benadering. Het zijn geen gecertificeerde routes.

We wensen iedereen een sportieve dag toe.

28-05-2024

Ook de startnummer voor de 5 km zijn allemaal vergeven.
Dus ook hiervoor inschrijven is niet meer mogelijk. Mocht je een startbewijs van iemand overnemen, stuur dan je naam, woonplaats en geboortedatum naar wegwedstrijden@hanzesport.nl Dan passen wij de inschrijving aan. Wij faciliteren het ruilen onderling niet. Ook hebben wij geen wachtlijsten die we bijhouden27-05-2024
10 km uitverkocht!
De inschrijving voor deze afstand is daarom gesloten.24-05-2024
Het gaat hard met de inschrijvingen
Nog maar enkele startnummers voor de 5 en 10 km beschikbaar. Dus wil je erbij zijn, wacht dan niet meer met inschrijven, want vol=vol!05-05-2024
Running Center City Hanzeloop Zutphen 2 juni 2024 een klein beetje anders

Op zondag 2 juni organiseert AV Hanzesport de recreatieve Running Center City Hanzeloop met de start en finish op de Zaadmarkt. Het parcours (5 en 10 km) gaat vanaf het mooie historische centrum grotendeels over verharde fietspaden met prachtige uitzichten over de IJssel en door de vele parken rondom de stad. Voor de jeugd is er een jeugdloop over 1000 meter in het centrum van Zutphen. Online inschrijven is mogelijk tot vlak voor de start van de wedstrijd via https://inschrijven.nl/form/2024060219413-nl Het startnummer kan worden opgehaald bij onze hoofdsponsor: Running Center Zutphen, Groenmarkt 25.

Kans op gratis meedoen? Frans Boerkamp (Running Center Zutphen) verloot komende weken gratis startbewijzen, een paar gratis loopschoenen en loopkleding in aanloop naar de City Hanzeloop. In de winkel vertelt hij je graag over de voorwaarden.

Het programma: Om 11.00 uur starten deelnemers van de Driekant (5 km loop) en Coops-Rouweler Notarissen (10 km loop) tegelijkertijd. Dit kan op individuele basis of als team. De Dikkertje Dap jeugdloop start om 13.00 uur. Daar kunnen jongeren tot en met 13 jaar aan deelnemen.

Beloning voor uitlopen: Het is een recreatieve loop. De tijden worden digitaal geregistreerd (Gevo) en de uitslagen komen op www.uitslagen.nl. Alle deelnemers ontvangen na finishen een herinneringsmedaille. De eerste drie overall-finalisten op de 5 en 10 km krijgen daarbij een prachtige bos bloemen, gesponsord door Horta. De drie snelste bedrijventeams (per afstand) ontvangen een beker. Huldiging op het podium is voor de 5 km tussen 11.30-11.45 uur en voor de 10 km tussen 12.15-12.30 uur. De eerste drie finalisten van de jeugdloop ontvangen per leeftijdscategorie een medaille om ongeveer 13.15 uur. Alle jeugdige deelnemers krijgen een bon om een ijsje te halen bij Talamini.

Meedoen als bedrijfs- of vriendenteam? Er hebben zich al 15 teams ingeschreven. Er is nog plek. Voor € 105,- ontvang je 5 startbewijzen en 10 consumptiebonnen per team (3 tot 5 personen). Vooraf aan de wedstrijd wordt een teamfoto gemaakt door Theo Janssen. De teams kunnen deelnemen aan een loopclinic op 14 of 15 mei vanaf 17.00 uur. Deze wordt gegeven door ervaren looptrainers van AV Hanzesport.

Maatregelen: De start- en finish is op de Zaadmarkt. Aansluitend aan de zaterdagmarkt (1 juni 2024 17.00 uur) geldt een parkeerverbod tot 2 juni 2024 om 18.00 uur. De organisatie wil voorkomen dat auto’s weggesleept moeten worden en verzoekt omwonenden en ondernemers hun auto elders te parkeren. De Zaadmarkt is dan ook niet toegankelijk voor verkeer. In de middag zullen de Harenbergerweg en Emmerikseweg (vanaf rotonde Laan naar Eme tot kruising met Thorbeckesingel) tijdelijk afgesloten worden voor verkeer, zodat deelnemers deze wegen veilig kunnen oversteken.

Meer informatie is te vinden op www.hanzesport.nl

Start en finish
De start en finish van alle afstanden zijn op de Zaadmarkt in Zutphen.
Er is geen kleedgelegenheid en er zijn geen douches.
Toiletten zijn te vinden op de Houtmarkt, bij de fontein.

Bereikbaarheid
De start is op de Zaadmarkt. Dit is vanaf NS-station Zutpen ca. 5 minuten. Er is parkeergelegenheid op 5 minuten lopen van de start.

Starttijden
De starttijden voor de 5 en 10 km zijn gelijktijdig om 11 uur. Er zijn startvakken met  verschillende looptempo’s.
Om 13 uur start de jeugdloop van 1 km.

Startvakken
De start is op de Zaadmarkt. Er zijn drie startvakken. Elke deelnemer bepaalt welk startvak het beste past. Deelnemers worden gevraagd om 10 minuten van tevoren in het juiste startvak plaats te nemen. Let op: elke startvak heeft zijn eigen ingang.

Indicatie snelheid

Geschatte loopduur per afstand

Aantal km/ uur

5 km

10 km

Opening startvak te bereiken via:

Snel

Sneller dan 12 km/ uur

Sneller dan 25 minuten

Sneller dan 50 minuten

Pelikaanstraat

Gemiddeld

Tussen 10-12 km/uur

Tussen 25- 30 minuten

Tussen 50 – 60 minuten

Drogenap

Recreatief

Rustiger dan 10 km/ uur

Langer dan 30 minuten

Langer dan 60 minuten

Proosdijsteeg

Splitsing 5-10 km op de dijk
De route van de 5 en 10 km starten (en eindigen) op de Zaadmarkt.
Het centrum wordt verlaten via de Lange Hofstraat – ’s Gravenhof – Vispoortplein. Langs de Vispoorthaven gaat de route via de Badhuisweg naar de dijk langs de IJssel.
Op deze dijk slaat de 5 km linksaf naar Neder Helbergenlaan. De deelnemers van de 10 km gaan rechtdoor op de dijk.
Let op dat u de goede afslag neemt.

Waardevolle spullen
Waardevolle spullen kunt u in bewaring geven bij het inschrijfbureau aan de Groenmarkt 25 (Running Center), zolang deze spullen in een A4 envelop passen. Weer ophalen voor 13.30 uur!

Opslag overige zaken
Er is een beperkte ruimte om een sporttas te stallen links van de ingang van Running Center, onder parasols. Hierop is geen toezicht. Het dringende verzoek is deze tas na de loop zo snel als mogelijk op te halen.

Tijdregistratie

De tijdregistratie vindt plaats met behulp van een chip, bevestigd aan het startnummer. Let er op de chip niet te beschadigen/vouwen. Tevens kan de bevestiging met magneetjes voor een storing zorgen, dus deze gelieve niet te gebruiken.

Minimum leeftijd
Wij volgen het advies van de atletiekunie en houden voor de 5 km een minimum leeftijd van 10 jaar en voor de 10 km een minimum leeftijd van 15 jaar aan.

Verzorging onderweg
Op de verzorgingspost halverwege het parkoers van de 5 en 10 km wordt water en sportdrank aangeboden. Aan de finish water en fruit.

Fietsbegeleiding
Het is in verband met de veiligheid en aansprakelijkheid niet toegestaan om een begeleider op de fiets op het parcours toe te laten. Sommige stukken mag je niet fietsen en zijn ook gewoon te smal en daardoor een belemmering voor de andere lopers.

Tijdslimiet EHBO en bezemwagen
Op diverse punten langs het parcours en bij de finish is EHBO aanwezig. Een bezemwagen sluit het deelnemersveld voor uitvallers.

Herinnering
Iedere deelnemer ontvangt een mooie Hanzeloopmedaille ter herinnering aan de loop.

Afval
We verwachten van iedere deelnemer dat ze geen afval op straat of op de paden achterlaten, maar deze weggooien bij de verzorgingsposten of bij de finish. Indien je bewust iets weggooit op een andere plek, zal dit worden bestraft met diskwalificatie.

Begeleiding jeugd
Er mag 1 ouder/begeleider meelopen. Let er dan wel op dat deze geen startnummer met chip meedraagt voor een eigen gelopen 5 of 10 km.

Prijzen jeugd
Voor de jeugd zijn er prijzen voor de eerste drie aankomende jongens en meisjes in de volgende leeftijdscategorieën:

 • 4 t/m 6 jaar
 • 7 en 8 jaar
 • 9 en 10 jaar
 • 11 t/m 13 jaar

Prijsuitreiking
De Running Center City Hanzeloop is een recreatieve loop. Alle deelnemers ontvangen bij de finish een herinneringsmedaille.
De eerste drie vrouwelijke en eerste drie mannelijke finalisten (overall, geen aparte categorieën) worden met een bos bloemen gehuldigd op het podium. De finalisten van de bedrijventeams ontvangen geen bloemen maar een beker.
De jeugdige finalisten ontvangen per categorie een medaille.
De huldiging vindt plaats op de Zaadmarkt.
Tijden:
5 km: tussen 11.30-11.45
10 km: tussen 12.15-12.30
Jeugd: tussen 13.15-13.30

Parkoersrecords  

5 km herenConnor KluiversEibergen15.49 min. (2022)
5 km damesMariska DuteBorculo17.42 min. (2018)
10 km herenMaarten SeegersGroningen33.09 min. (2016)
10 km damesBezawyt AsefaGiesbeek38.50 min. (2019)
5 km teamsRefurnZ / Topteam49.20 min. (2022)
10 km teamsArbeids Juridische Dienst1.56.47 min (2016)

Eigen risico
Deelname aan de Running Center City Hanzeloop is voor eigen verantwoording en risico.

Meer weten?
Stuur een mail naar wegwedstrijden@hanzesport.nl

 

Er kan alleen online worden ingeschreven via inschrijven.nl (onderstaande link). Dit is mogelijk tot vlak voor de wedstrijd. De deelnemer is zelf verantwoordelijk tijdig in te schrijven en bij de start te verschijnen. Betaling dient te geschieden via iDeal. Dus handmatige inschrijving en contante betaling is niet meer mogelijk. 

LET OP! De inschrijving voor een betreffende afstand sluit, zodra het maximale aantal deelnemers bereikt is.

23-05-24: Het gaat hard met de inschrijvingen
Nog maar enkele startnummers voor de 5 en 10 km beschikbaar. Dus wil je erbij zijn, wacht dan niet meer met inschrijven, want vol=vol!

27-05-24: De startnummers voor de 5 en 10 km zijn uitverkocht. De inschrijving hiervoor is gesloten.

 

Door je in te schrijven ga je akkoord met de wedstrijdvoorwaarden.  Lees de voorwaarden hier.

Maximaal aantal deelnemers
Het maximale aantal deelnemers is 900 in 2024. De inschrijving sluit zodra dit aantal is bereikt.

Ophalen startnummers
Deelnemers ontvangen een bevestiging per e-mail waarop het startnummer vermeld staat. Deze kan worden afgehaald op vertoon van deze bevestigingsmail of door het startnummer te noemen met de naam ter controle.

Indien ingeschreven is voor 26 mei 2024, kan het startnummer opgehaald worden vanaf woensdag 29 mei 2024 bij Running Center, Groenmarkt 25 te Zutphen (tijdens de openingstijden).

Op zondag 2 juni kan het startnummer vanaf 9.30 uur opgehaald worden bij onze hoofdsponsor Running Center.

Inschrijfgeld

Kosten deelname Kidsrun:

 • € 4,00

Kosten 5 km                      

 • € 10,50

Kosten 10 km 

 • € 12,50

 

 

 

Routekaarten 1 – 5 – 10 km (klik op de link voor de route in afstandmeten.nl)

Voor een GPX-bestand kun je op afstandmeten.nl naar GPX exporteren.

1 km:

5 km 2024:

5 km oorspronkelijk:

10 km:

 

Wil je met vrienden of met je bedrijf meedoen aan de Running Center City Run? Dan is bedrijvenloop echt iets voor jou! Loop met z’n allen door het mooie Zutphen!

We hebben een aantal spelregels opgesteld voor de bedrijvenloop

 1. Samenstelling team
  Een team bestaat uit minimaal 3 en maximaal 5 personen. Voor de uitslag gelden de tijden van de eerste drie aankomenden van de ploeg. Tijden van deelnemende dames worden voor het ploegenklassement met 10% gereduceerd.
 2. Inschrijven
  De inschrijving is uitsluitend mogelijk bij voorinschrijving. Het inschrijfgeld per team bedraagt € 105,00. De kosten brengen we met een factuur bij je in rekening.
 3. Deelnemerspakket
  1. Deelname met één of meerdere bedrijventeams aan 5 of 10 km.
  2. Voor teamleden gratis deelname aan een clinic ter voorbereiding op de loop, onder leiding van een deskundige trainer van AV Hanzesport. Deze wordt gegeven op dinsdag 14 of donderdag 16 mei.
  3. Maximaal 5 startnummers, inclusief chips voor tijdregistratie, per team.
  4. Tien consumptiebonnen per team.
  5. Voor elke deelnemer een herinnering.

Procedure

 • Je meldt je aan via het inschrijfformulier en geeft het aantal teams per afstand aan.
 • Na het versturen hiervan ontvang je een bevestiging per e-mail.
 • Er wordt een unieke persoonlijke toegangscode toegewezen en je ontvangt hiervan een bevestiging per e-mail.
 • Je kunt zelf de teamsamenstelling invoeren (toevoegen, wijzigen en verwijderen) tot de uiterlijke wijzigingsdatum.
 • Als je het aantal teams wilt wijzigen, dien je een e-mail te sturen naar de organisatie (aangezien dit gevolgen heeft voor de factuur kun je dit zelf niet wijzigen).
 • In verband met de tijdreductie voor dames graag aandacht voor juiste uitgifte van nummers op geslacht. Als we constateren dat hierin fouten zijn gemaakt, leidt dat tot consequentie (diskwalificatie). We vertrouwen erop dat u hier zelf op let.

 

Inschrijven
Inschrijven voor de Bedrijvenloop is uitsluitend mogelijk bij voorinschrijving tot 20 mei 2024 via

Sponsorpakketten

Wilt u de Hanzeloop sponsoren? Dan kunt u tevens een aantal teams inschrijven voor de bedrijvenloop. Stuur een e-mail naar wegwedstrijden@hanzesport.nl dan laten wij contact met u opnemen.

Fotoalbum 2024 van:
Facebookpagina Jos Böhmer  deel 1
Facebookpagina Jos Böhmer deel 2
Facebookpagina Jos Böhmer deel 3
Lamberth Fotografie
Theo Janssen
Pettrik

Video 2024 Start

Fotoalbum 2023 van:
Frank Mossink
Jos Böhmer 

 

Fotoalbum 2022 van:
Eddy Boerman Photography
Jos Böhmer

Foto’s van de virtuele Hanzeloop 2021 vind je hier

Foto’s van de jubileumeditie in 2019 vind je in het fotoalbum

Uitslagen 2 juni 2024
Zie online op uitslagen.nl

Jeugdloop 1 km
Individueel 5 km
Individueel 10 km
Teamuitslag 5 km bedrijven
Teamuitslag 10 km bedrijven

Uitslagen 4 juni 2023

Voor individuele lopers zie uitslagen.nl
Teamuitslag 5 km bedrijven.
Teamuitslag 10 km bedrijven

Uitslagen 15 mei 2022

Voor individuele lopers zie uitslagen.nl
Teamuitslag 5 km bedrijven.
Teamuitslag 10 km

Uitslagen virtuele Hanzeloop 2021

Klik hier

Uitslagen 19 mei 2019

Voor individuele lopers zie uitslagen.nl
Teamuitslag 10 km
Teamuitslag 5 km

Uitslagen 10 juni 2018

Voor individuele lopers zie uitslagen.nl
Teamuitslag 10km
Teamuitslag 5km

Uitslagen 14 mei 2017

Voor individuele lopers zie uitslagen.nl
Teamuitslag 10km
Teamuitslag 5km

Hoofd- en afstandsponsoren van de Hanzeloop

 

Subsponsoren