De juiste schoen van de juiste zaak

Het Running Center Zutphen van eigenaar Frans Boerkamp helpt al meer dan 20 jaar beginnende en ervaren atleten aan de juiste hardloopspullen. Recent heeft Hanzesport de samenwerking met het Running Center vernieuwd. Een mooie aanleiding voor een hernieuwde kennismaking.

“Ik krijg soms klanten binnen die verwezen zijn naar Frans op de Groenmarkt. Vaak beginnende lopers die vooral  via mond-tot-mondreclame bij ons komen” vertelt Frans. Vanuit de Start-to-runprogramma’s van Hanzesport  en andere verenigingen krijgt hij startende lopers met vragen over de juiste schoenen. “Soms starten mensen op tennis- of op zaalschoenen, maar dat is vaak wachten op narigheid. Door het gebrek aan demping van die schoenen lopen mensen  vervelende blessures op, met name knieblessures, maar ook blessures aan rug of enkel.” Onderdeel van de samenwerking met Hanzesport is dat Frans de start-to-run groep adviseert over de juiste schoenen. En dat is altijd maatwerk. Zwaardere lopers hebben bijvoorbeeld andere schoenen nodig dan lichtere. Sommige mensen lopen ’naar binnen’. Hun voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens teveel naar binnen. Met een antipronatieschoen voorkom je het kantelen van de voet en daarmee vervelende blessures. In het Running Center kan Frans bij elke klant een video maken van de loopstijl en op basis daarvan met een voorstel voor de juiste schoen komen.

Daarbij heeft de juiste schoen niet altijd de gewenste kleur. Volgens Frans zijn de mannen en de vrouwen op dit punt even ijdel. Frans: “Heel soms vindt iemand  de kleur belangrijker dan het model, maar ik waarschuw dan  wel altijd. Ik verkoop graag schoenen, maar het belangrijkste vind ik dat de klant met de juiste schoen mijn winkel verlaat. Want dan komen ze ook weer tevreden terug”.

Ook voor de meer ervaren lopers en de wedstrijdatleten heeft Frans gerichte adviezen. In  samenwerking met Guus Beking van Hanzesport kan met een infraroodcamera de loopbeweging van de loper worden geanalyseerd. Frans: “Dat is echt voor de geschoolde loper die nog beter wil worden, bijvoorbeeld met een andere arminzet of een andere houding van de romp”. Ook voor de ervaren atleet heeft Frans advies: “We hebben tegenwoordig de carbonschoen, waarmee je door de extra vering meer snelheid kan ontwikkelen”. Een schoen voor de echte liefhebber, want waar de gemiddelde schoen zo’n 1000 km meegaat, is met de carbonschoen na 400 km het beste er wel vanaf.

Naast schoenen heeft het Running Center Zutphen een ruim assortiment aan hardloopkleding: ”Niet alleen functionele kleding” benadrukt Frans: “Ook voor modieuze kleding kunnen ze bij mij terecht”.

Functioneel wil zeggen: kleding met ademend vermogen en makkelijk drogend, dus geen katoen. Als gouden tip wil Frans nog meegeven: “Draag niet teveel laagjes, twee lagen is als regel ook in de winter voldoende. En kleed je op de temperatuur. Neem de buitentemperatuur en tel daar 10 graden bovenop’.

Frans Boerkamp is blij met de nieuwe samenwerking met Hanzesport. Zo heeft het Running Center Zutphen zijn naam verbonden aan de wedstrijden die Hanzesport organiseert. En hij merkt dat veel Hanzesporters de weg  naar de Groenmarkt goed weten te vinden. Van een klant op zoek naar nieuwe schoenen kreeg hij laatst te horen: “Jij hebt overal een oplossing voor”. Frans: “Dat was voor mij het mooiste compliment om te horen”.