in memoriam Han van Dijk

Twaalf april jongstleden is Han van Dijk overleden. Han was een zeer actief lid van de vereniging. Hieronder staat een in memoriam om hem te gedenken.

Ongeveer 15 jaar geleden kwam een imposante verschijning met zijn zoon bij Hanzesport op de oude atletiekbaan. Hij vertelde dat hij was verhuisd van Eindhoven naar Brummen. Hij was jaren lid geweest van PSV Eindhoven en wilde graag weer verder met werpen bij Hanzesport. Dit was de eerste kennismaking met Han van Dijk.

Vanaf dat moment was Han regelmatig op de baan te vinden. Hij bezocht, in eerste instantie vaak alleen, verschillende wedstrijden. Vervolgens werden alle clubleden door zijn enthousiasme en gedrevenheid via de mail en de Hanzemare bestookt met zijn wedstrijdverslagen. Tevens zette hij zich voor de volle 100% in voor de club, letterlijk en figuurlijk, je kon niet om Han heen. Dat leidde al gauw tot de bijnaam “Han z’n sport”.

Zijn gedrevenheid om het werpen te promoten leidde in 2006 tot de start van trainingssessies voor technische baanatletiek voor lopers. Hieruit ontstond de groep voor Masteratletiek. Aanjager Han zorgde natuurlijk voor deelname aan verschillende jaargangen van de Mastercompetitie, waaraan hij zelf ook deel nam. Hij was trots op zijn atleten en maakte na de diverse wedstijden een fotocollage voor zijn groep. Zelf nam hij deel aan NK’s , EK’s en belandde regelmatig op het podium. Zo werd hij in Harderwijk in 2008 Nederlands kampioen (M50) bij de werp5kamp.

Daarnaast was hij de initiatiefnemer van de inmiddels traditionele werp5kamp in het laatste weekend van oktober op de baan van Hanzesport Tijdens deze wedstrijden lastte hij steevast een pauze in om de kampioenen van de EK’s en WK’s in het zonnetje te zetten met een mooie bos bloemen . Hij regelde niet alleen de wedstrijd maar zorgde ook voor de innerlijke mens. Na de wedstrijd stond er voor de atleten en juryleden heerlijke (zelfgemaakte ) soep klaar en een smakelijk koud buffet. Dit werd door iedereen zeer op prijs gesteld. Na afloop bedankte hij `persoonlijk alle vrijwilligers voor hun inzet met een chocoladeletter, want zonder hen geen wedstrijd. Voor zijn inzet werd hij in 2013 benoemd tot is erelid van de vereniging.

De laatste jaren werd het actief werpen door gezondheidsproblemen steeds moeilijker voor Han. De atleten van de Mastergroep maakten zich de laatste jaren in toenemende mate zorgen om zijn gezondheid. Hij kwam minder op de trainingen en deed bijna niet meer mee aan wedstrijden. Als wedstrijdleider en starter bleef hij toch nog lang betrokken bij de Masteratletiek.

Twee jaar geleden werd Han getroffen door een ernstig herseninfarct. Hierdoor raakte hij eenzijdig verlamd. Han wilde in eerste instantie graag weer terugkomen op de baan, maar dit mocht helaas niet zo zijn. Regelmatig werd bij verschillende werpwedstrijden door collega atleten naar hem gevraagd. Vrijdag 12 april is Han overleden. Wij zullen onze gedreven trainer en clublid missen en wensen zijn naaste familie heel veel sterkte toe.