Lopen bij de buren > Fit na het werk

Hanzesport herbergt veel loopgroepen en niet één is hetzelfde. In deze nieuwe rubriek traint Redactierunner Michiel Kooijman van Hanzesport mee met een andere loopgroep en maakt zo kennis met de trainer en de lopers.
Deze keer: Fit na het werk (vrijdag 16.00-17.30 uur)

Trainer Charles van Oosterhout startte 17 jaar geleden met deze groep, nog op de sintelbaan van het oude Hanzesportterrein. Henk Hop was er toen al bij. Hij prijst vooral de variatie van Fit na het werk: “Geen training is bij Charles hetzelfde”. Rode draad bij alle trainingen is volgens loper Johanna Post aandacht voor de core stability. Charles beaamt dat volmondig. Het trainen van je core, het gebied rond je buikspieren zorgt ervoor dat je stabieler bent tijdens het hardlopen. Dat maakt je sterker en je verkleint zo de kans op blessures. Charles wil zijn lopers ook leren natuurlijk en ontspannen te lopen. Daarbij past op deze vrijdagmiddag een uitgebreide rek- en streksessie, nadat we eerst 4 rondjes hebben ingelopen. Tussen het rekken en strekken door doen we veel oefeningen gericht op balans en coördinatie. Waarbij de trainer scherp kijkt naar een goede uitvoering.

Vandaag bestaat de kern van de training uit een oefening om met ontspanning in de schouders te lopen. Daarvoor gaan we eerst met gewichten van 2 of 3 kilo in elke hand in verschillende tempo onze meters maken. Daarna doen we onze tempo’s zonder gewichten, maar met een focus op ontspanning in de schouders. En voila, dat werkt wonderwel goed, die oefening.

Fit na het werk is een recreatieve loopgroep: plezier in het lopen en heel blijven staat voorop. Het merendeel van de lopers is de 60 inmiddels gepasseerd. Maar er zit nog altijd veel routine en duurvermogen in de groep, zo benadrukt Charles. Ze lopen allemaal 10 kilometer in een uur of minder en doen geregeld mee aan wedstrijden zoals de Achtkastelenloop, de Grote Veldloop, de 10 EM van Apeldoorn of de Zevenheuvelenloop. Nieuwkomers vinden er een warm welkom. Loper Ruud Thomassen verruilde drie jaar geleden de racefiets voor de hardloopschoenen en traint met heel veel plezier bij deze loopgroep.

En tja, die naam van de loopgroep. “Je moet eens vragen wie er nog werkt!” kreeg ik als suggestie voor een vraag mee tijdens het inlopen. Prompte navraag leert dat we alle lopers deze vrijdag inmiddels tot de schare van pensionado’s mogen rekenen. Deze pensionado’s krijgen in de cooling down van de training nog een uitdagende reeks buikspier- en krachtoefeningen voor de kiezen. De reeks wordt met het nodige gekreun en gesteun, zelfspot en onderlinge plagerijtjes beleefd. En afgesloten met een opgewekt “en nu fit het weekend in” van loper Wido van de Veen.

Ook een keer meetrainen bij Fit na het werk? Neem contact op met trainer Charles van Oosterhout (tel. 0575 -574432).