Racerunners en g-atleten: de slak wint van Achilles…?

Afgelopen maand maart begonnen wij met een nieuwe groep: de RaceRunners. Deze atleten hebben veelal een lichamelijke beperking waardoor zij in het dagelijks leven in een rolstoel zitten of achter een rollator lopen. Door middel van een driewielloopfiets kunnen zij toch aan atletiek doen. De fiets steunt het lichaam. De benen maken hun stapbewegingen.

Eind maart vond hun eerste “training” plaats. Nu op 17 april de wedstrijd. De wedstrijd van hun leven. Want de eerste van hun leven…

Dit is het eerste onderdeel: 40 meter. Geen startblokken. Wel een heuse startlijn en een heus startschot. De eerste passen… worden al snel overstemd door de aanmoedigingen van vele jeugdleden en ouders aan de kant. Deze g-atleten leveren een bijzondere prestatie.
Kijkend naar wat eenieder aan kan, volgt een langere afstand; de 100m en de 200m. Ieder op zijn of haar niveau zet een mooie tijd neer.

Daarna zijn er nog werpnummers: met een bal, een kogel en een ring. En tot slot vindt voor de g-atleten die geen Racerunning-driewieler nodig hebben ook het verspringen plaats… met voor een enkeling een beetje ondersteuning tijdens de aanloop.

Er is geen sport zo ontroerend als gehandicaptensport? Je ziet dat ieder doet wat ie kan. En bent dankbaar voor wat je zelf kunt. Tevreden kunnen zijn met je voortbewegen al is het als een slak, brengt je verder dan haastig rennen volgens het motto “hardlopers zijn doodlopers”…? Trots zijn op de prestatie die je met je volle inzet levert. In plaats van je ongemakkelijk voelen met een topprestatie die je als topsporter nog waar moet maken…