Atletiek

Atletiek is niet alleen de oudste sport ter wereld, maar ook de meest veelzijdige. Er bestaan maar liefst 24 olympische atletiekonderdelen! Welke onderdelen dat zijn, hoe ze worden gedaan en wat je daarvoor moet kunnen, kun je op deze pagina’s vinden. En als je eens atletiek ‘in het echt’ wilt zien, of als je het zelf wilt proberen, dan kun je op deze pagina’s de juiste informatie vinden. Wij kunnen je in ieder geval op weg helpen!

Wie aan atletiek wil gaan doen, kan het best lid worden van een atletiekvereniging. Hier zijn altijd genoeg trainers voor alle atleten, jong en oud. Bovendien heeft een vereniging alle atletiekmaterialen die je zó kunt gebruiken. Je kunt hier trouwens terecht voor zowel de baan- als de looponderdelen.

Atletiek wordt beoefend op een atletiekbaan. Bijna iedere vereniging heeft zo’n baan terwijl er vroeger alleen grasbanen waren. Later kwamen daarvoor in de plaats sintelbanen (gemaakt van heel kleine losse steentjes), omdat de atleten daarop sneller konden lopen en beter konden trainen. Nu zijn er ook ‘kunststofbanen’ die eruit zien als een zachte mat met piepkleine gaatjes. En je raadt het al: op die banen wordt nog sneller gelopen. De atletiekbanen zijn meestal ovaal en 400m lang. Het midden van de ‘rondbaan’ is grotendeels van gras; daar worden de meeste werponderdelen gedaan.

Atletiek is onder te verdelen in drie hoofdonderdelen

  • Looponderdelen
  • Springonderdelen
  • Werponderdelen

Looponderdelen

Sprint (100m, 200m en 400m)
De sprint heeft de kortste afstanden van de looponderdelen en hierbij gaat het om explosiviteit om vanuit stilstand in een startblok zo snel mogelijk op volle snelheid te komen. De atleten lopen hierbij ieder in een eigen baan.

Midden afstand (800m, 1000m, 1500m)
Midden afstandlopers combineren uithoudingsvermogen met een hoge snelheid. De atleten lopen niet in een eigen baan dus de uitgangpositie in de eindfase van de wedstrijd is van groot belang voor de overwinning waarvoor slim en tactisch gelopen moet worden.

Lange afstand (3000m, 5000m, 10.000m)
Lange afstandlopers hebben een bijzonder groot uithoudingsvermogen nodig, gecombineerd met een goede technische loopstijl. En om te winnen, ook een goede strategie.

Horden (100m (vrouwen), 110m (mannen) en 400m 
De hordeloop is een combinatie van een loop en een springonderdeel. De lopers komen tijdens hun sprint op regelmatige afstanden een horde tegen. De hordes kunnen tijdens de race omver worden gelopen, maar de loper vermijdt dit liever omdat dit ten koste gaat van de snelheid.

Estafettes (4x100m, 4x200m, 4x400m, 4x800m en 4x1500m)
De estafette is het teamonderdeel binnen de atletiek. Vaak worden de estafettes aan het eind van een kampioenschap gehouden en vormt dit een van de hoogtepunten voor een atletiekploeg. De atleten moeten na hun race op volle snelheid een estafettestokje doorgeven binnen een vastgesteld wisselvak.

Steeple chase 2000m (vrouwen) en 3000m (mannen)
De steeplechase is ontstaan vanuit de paardrijsport. Het hindernisparcours met houten balken en per ronde een waterbak levert vaak spectaculaire beelden op. Naast uithoudingsvermogen is ook de coördinatie van de atleet van groot belang.

Springonderdelen

Verspringen
Verspringen is een atletiekonderdeel met weinig hulpmiddelen; een aanloop, de afzetbalk en de zandbak. Het basisprincipe is zo hard lopen als je kan en deze snelheid door middel van een explosieve afzet omzetten in een vlucht door de lucht.

Hinkstapspringen
Hinkstapspringen lijkt redelijk op het verspringen, maar toch heeft het onderdeel zijn eigen specialisten. Het is een technisch onderdeel dat kracht, snelheid en coördinatievermogen vergt van de atleet. De atleet neemt een aanloop, maakt een hink, zet de stap en maakt daarna de sprong. Zowel de hink, de stap als de sprong kennen een techniek die kort na elkaar zo goed mogelijk moeten worden uitgevoerd.

Hoogspringen
Bij hoogspringen nemen de atleten een aanloop en springen ze door middel van de flop over de lat heen. Dit is een sprong waarmee je rugwaarts over de hoogspring lat springt waarbij je maar met één voet mag afzetten. Wanneer je de lat raakt en deze naar beneden valt, is de poging mislukt.

Polsstokhoogspringen
Polsstokhoogspringen wordt ook wel het meest acrobatische atletiekonderdeel genoemd. De atleet heeft een lange stok in zijn handen en neemt hiermee een aanloop richting de lat. Door middel van de juiste insteek van de stok in de steekbak en een katapultachtige beweging omhoog, probeert de atleet over de lat heen te springen.

Werponderdelen

Kogelstoten
Kogelstoters staan in hun uitgangspositie met hun rug naar de werprichting. Ze maken vervolgens een aanglij-beweging binnen de cirkel of gebruiken een draaitechniek om vervolgens de kogel vanuit hun nek weg te stoten.

Discuswerpen
De discuswerper maakt anderhalve draai in de discusring waarmee hij probeert de ufo-gevormde discus op de juiste manier weg en zo ver mogelijk te werpen. Techniek, kracht en een goede controle over het lichaam zijn voorwaarden om in dit onderdeel uit te blinken.

Kogelslingeren
De kogelslingeraar draait minstens twee maal met zijn kogel door de ring voordat het projectiel, een ijzeren kogel aan een staaldraad, wordt gelanceerd. De kracht en geweld van dit nummer maken dit onderdeel tot een spectaculaire gebeurtenis.

Speerwerpen
Bij het onderdeel speerwerpen wordt een aanloopstrook gebruikt om snelheid te ontwikkelen voordat de speer bovenhands wordt weggeworpen.

Bijzondere onderdelen

Meerkamp (10kamp mannen, 7kamp vrouwen)
De meerkamp is het onderdeel dat bestaat uit meerdere onderdelen. Voor elk onderdeel kunnen punten worden behaald. Hoe beter je prestatie, hoe meer punten je krijgt en wie aan het eind het hoogste aantal punten behaalt, is de winnaar.

Voor de mannen bestaat de 10-kamp uit:

  • 100m sprint
  • Verspringen
  • Kogelstoten
  • Hoogspringen
  • 400m sprint
  • 110m hordelopen
  • Discuswerpen
  • Polsstokhoogspringen
  • Speerwerpen
  • 1500m hardlopen

Voor de vrouwen bestaat de 7-kamp uit:

  • 100m hordelopen
  • Hoogspringen
  • Kogelstoten
  • 200m sprint
  • Verspringen
  • Speerwerpen
  • 800m hardlopen

Wil je nog meer weten over atletiek? Neem dan eens een kijkje op de website van de Atletiekunie