G-Atletiek en Framerunning

G-atletiek (voluit gehandicapten-atletiek) is atletiek voor mensen met een beperking.

Houd jij van lopen, springen of werpen? Dan is atletiek iets voor jou! Of je nu in een rolstoel zit, een prothese hebt, cerebrale parese, een visuele handicap, een verstandelijke handicap of extra structuur nodig hebt bij het sporten: je kunt altijd aan atletiek doen! De onderdelen binnen atletiek bestaan uit lopen (van sprint tot een lange afstand, hordenlopen en estafette), springen (verspringen en hoogspringen) en werpen (kogelstoten, discuswerpen en vortex/speerwerpen). Je kunt atletiek op alle niveaus beoefenen, van het recreatieve niveau bij een vereniging tot aan de wereldtop.

Hanzeport wil graag plaats bieden aan iedere sporter. Ook als de sporter een beperking heeft. Samen met de sporter kijken we wat de mogelijkheden zijn en welke oplossingen wij eventueel kunnen bieden.

Zo is er een gemengde groep G-atleten met jeugd en volwassenen. Zij zijn volop bezig met de baanatletiek. Ook krijgen zij tijdens de trainingen alle kans om de verschillende onderdelen te leren beoefenen. Tijdens wedstrijden laten ze zien wat ze allemaal kunnen.

Wedstrijden waar deze G-atleten aan meedoen zijn onderlinge wedstrijden,  Stedenwedstrijden in de zomer en soms ook cross-wedstrijden in de winterperiode.

Een aantal atleten met een verstandelijke beperking doet mee aan de Special Olympics. Deze worden 1x in de 2 jaar georganiseerd.

Framerunning

Framerunning is geschikt voor iedereen met een lichamelijke beperking, waardoor zij moeilijk/niet zelfstandig kunnen lopen en/of rennen. De Framerunner is een hulpmiddel om toch aan atletiek te kunnen doen: De basis bestaat uit een  driewielig loopframe, die verder bestaat uit een zadel, een stuur en een borststeun. Je gebruikt je voeten om je voort te bewegen, waardoor je kunt lopen of zelfs rennen. Alles is in hoogte verstelbaar voor de ideale positie. De trainer bekijkt uiteraard samen met jou wat je aankunt. Samen met jouw team werk je aan het onderhouden en verbeteren van je prestaties.
De groep Framerunners is heel divers qua beperking, leeftijd en mogelijkheden. De trainingen vinden zeer gevarieerd plaats, zo wisselen we sprinttrainingen af met conditie. Maar ook stuur- en andere vaardigheden passeren vaak de revue door middel van een circuitje.

En voor de atleten die ook graag kennis willen maken met de verschillende werponderdelen (kogelstoten, discuswerpen en speerwerpen) bieden we geregeld aan het einde van de training deze mogelijkheid.

De Framerunners doen aan verschillende wedstrijden mee. Dit kan tijdens een onderlinge wedstrijd, maar ook in de regio met andere Framerunners. En waar het kan lopen we ook tijdens verschillende loopevenementen mee met onze Framerunners.

Wil jij kennismaken met het Framerunnen? Dat kan bij Hanzesport zonder directe aanschaf van een Framerunner. Wij hebben als verenging 5 verschillende maten Framerunners in ons bezit (vanaf ongeveer een lengte van 100 cm).
Van deze Framerunner kun je tot max. een half jaar gebruik maken. Het kan wel zijn dat je een Framerunner soms samen met een andere atleet moet delen.
Maar ook via Uniek Sporten is er een mogelijkheid om een Framerunner voor 4 maanden te lenen. Deze kan je via de contactpersoon van jouw gemeente aanvragen.

Mocht je na deze periode zeker weten dat je door wilt gaan met Framerunnen dan kan je via de WMO van jouw gemeente een aanvraag doen voor een sporthulpmiddel. Heb je geen mogelijkheid om je eigen Framerunner elke keer mee te nemen of thuis te stallen? Dat is geen probleem, deze kan rustig op de atletiekverenging blijven staan.

Trainingstijden

De G-atleten en Framerunners trainen op de volgende dagen:

GroepDagTijdZomerperiode
(half maart t/m herfstvakantie)
Winterperiode
(herfstvakantie t/m half maart)
G-atletiek groepMaandag18.00 -19.00BaanHanzehal
FramerunnersDonderdag18.00 -19.00BaanBaan


Voor de G-atletiek groep zijn er tijdens de schoolvakanties geen trainingen.

De Framerunners trainen in principe het hele jaar door, behalve tussen Kerst en Oud/Nieuw, dan houden zij ook een weekje vakantie.

Contributie

Ben jij een G-atleet of Framerunner en wil jij weten welke mogelijkheden er binnen Hanzesport voor jou zijn? Neem dan contact op met:
g-atleet@hanzesport.nl

G-atleten of Framerunners krijgen 35% korting op de kwartaalcontributie van av Hanzesport. Bekijk hier de tarieven