G-Atletiek

G-atletiek (voluit gehandicapten-atletiek) is atletiek voor mensen met een beperking.

Houd jij van lopen, springen of werpen? Dan is atletiek iets voor jou! Of je nu in een rolstoel zit, een prothese hebt, cerebrale parese, een visuele handicap, een verstandelijke handicap of extra structuur nodig hebt bij het sporten: je kunt altijd aan atletiek doen! De onderdelen binnen atletiek bestaan uit lopen (van sprint tot marathon), springen (verspringen, hoogspringen en hink-stap-springen) en werpen (kogelstoten, discuswerpen en speerwerpen). Je kunt atletiek op alle niveaus beoefenen, van het recreatieve niveau bij een vereniging tot aan de wereldtop.

Hanzeport wil graag plaats bieden aan iedere sporter. Ook als de sporter een beperking heeft. Samen met de sporter kijken we wat de mogelijkheden zijn en welke oplossingen wij eventueel kunnen bieden.

Zo is er een groep pupillen, junioren en senioren G-atleten. Zij zijn volop bezig met de baanatletiek. Ook zij krijgen tijdens de trainingen alle kans om de verschillende onderdelen te leren beoefenen. Tijdens wedstrijden laten ze zien wat ze allemaal kunnen.

Wedstrijden waar deze pupillen, junioren en senioren aan mee doen, zijn Stedenwedstrijden in de zomer en soms ook aan cross-wedstrijden in de winterperiode.

Een aantal atleten met een verstandelijke beperking doen mee aan de special Olympics, deze worden 1x in de 2 jaar georganiseerd.

Naast deze groep zijn er momenteel ook volwassenen die de kunst van het Wheelen onder de knie proberen te krijgen. Een wheeler is een speciale rolstoel-met-voorwiel, die de atleet handmatig zo snel mogelijk vooruit probeert te krijgen. Wheelen kan op verschillende onderdelen, van een 100meter sprint tot aan een marathon.

In maart 2021 is Hanzesport gestart met een groep RaceRunners. Ben je – door een ziekte of een ongeluk – afhankelijk van een rolstoel of rollator? Dan lijkt hardlopen niet vanzelfsprekend. Tegenwoordig bestaat er echter een hulpmiddel om toch aan atletiek te kunnen doen: het driewielige loopframe RaceRunner. De trainer bekijkt uiteraard samen met jou wat je aankunt. Samen met je team werk je aan het onderhouden en verbeteren van je prestaties

Ben jij een G-atleet en wil jij weten welke mogelijkheden er binnen Hanzesport zijn voor jou? Neem dan contact op met g-atleet@hanzesport.nl