Van op de KAST naar langs de KAST

Het wordt een unieke editie op 3 maart 2024, de Van-der-Voort-Achtkastelenloop. Eentje, waar je bij wilt zijn. Waarom? Ik leg het uit.

De Achtkastelenloop kent drie routes (10, 21 en 30 km) waarbij je in Vorden langs weilanden en door bossen loopt. Het is geen trail. De routes gaan zowel over bospaden als over het asfalt. Met een beetje geluk zie je ook een glimp van de kastelen. De 30 km is vooral een geliefde voorbereiding voor de marathon in Rotterdam, waaraan atleten uit het hele land aan deelnemen. Heb je de afstand volbracht, dan is het bijna standaard dat je een bosje narcissen krijgt en een herinneringsmedaille. En juist deze herinneringsmedaille maakt de Achtkastelenloop dit jaar uniek.

Deze medailles worden speciaal ontworpen en vanwege de levertijd ongeveer negen maanden voor de wedstrijd besteld. Dit jaar staat de narcis op de medaille centraal. We stoppen namelijk met het uitreiken van het bosje narcissen. En zo blijft de herinnering aan ‘het bosje narcissen’ voor de deelnemers vereeuwigd. De medailles zijn prachtig. Ze zijn al in ons bezit.

We hebben ze bewonderd, de medailles. En ook tot in detail. In eerste instantie zagen we het zelf niet, tot het moment dat we het ontdekten. Er staat een spelfout op de medaille! De AchtKASTENloop. Ziet u het? KAST in plaats van Kastelen. We konden niemand de KAST uitvegen. Bij het conceptontwerp heeft iedereen de spelfout gemist. Wij en de leverancier.

We lieten ons echter niet op de KAST jagen. We willen de medailles ook niet in de ijsKAST leggen, dus…

Dit jaar voor één keer de AchtKASTENloop. Waar u op uw route naast de prachtige kastelen, ook KASTEN kunt bewonderen. We plaatsen ze langs de route, de KASTEN. U kunt er een selfie maken, als u dat wilt. En uw inspanning wordt beloond met de helemaal unieke eenmalige prachtige medaille, waarmee u kunt bewijzen dat u er echt bij was. De medaille met narcis en KAST. De inschrijving is geopend.

Nu we het toch over de AchtKast(el)enloop hebben, moet me wel wat van het hart. Vorig jaar is namelijk door de deelnemers veel afval in het bos achter gelaten – en dan hebben we het over verpakkingen van gelletjes of proteïnerepen. Dit heeft (terecht) veel losgemaakt in het dorp, waar we te gast zijn. Men sprak er schande van. We hebben als organisatie besloten maatregelen te treffen. Ten eerste zetten we, naast de kasten, ook extra afvalbakken langs de route neer. Deze zijn herkenbaar door grote banners. En ten tweede worden lopers per direct gediskwalificeerd als door onze organisatie gezien wordt dat een deelnemer afval laat slingeren en niet in de afvalbak doet. Sterker nog, deze deelnemer is niet langer welkom bij onze wegwedstrijden. We gaan ervan uit dat deze maatregelen helpen de natuur vrij van afval te houden.

Petra van den Berg, coördinator wegwedstrijden.

Wil je meedoen met de Achtkastelenloop op 3 maart? Schrijf je in op onze wedstrijdpagina!